Proceduri

work

Colecistectomia laparoscopica a inlocuit acum colecistectomia deschisa ca prima-alegere a tratamentului pentru calculii biliari si inflamarea vezicii biliare, exceptia cazului īn care exista contraindicatii pentru abordarea laparoscopica. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin chirurgia deschisa se lasa pacientul mult mai predispus la infectii. Uneori, se poate ca o colecistectomie laparoscopica sa fie inlocuita de colecistectomia deschisa pentru motive tehnice sau de siguranta.

Colecistectomia laparoscopica necesita mai multe incizii mici la nivelul abdomenului, pentru a permite introducerea de porturi de operare, tuburi mici, cilindrice, de aproximativ 5 l- 10 mm īn diametru, prin care instrumentele chirurgicale si o camera video sunt introduse īn cavitatea abdominala. Camera lumineaza zona supusa interventiei chirurgicale si trimite o imagine marita din interiorul corpului la un monitor video, oferind o vedere in prim-plan a organelor si tesuturilor. Chirurgul priveste monitorul si efectueaza operatiunea prin manipularea instrumentelor chirurgicale, prin porturile de operare.

Pentru a īncepe operatiunea, pacientul este plasat īn pozitia culcat pe spate pe masa de operatie si anesteziat. Un bisturiu este utilizat pentru a face o mica incizie la nivelul ombilicului. Folosind fie un ac Veress fie tehnica Hasson cavitatea abdominala este deschisa. Chirurgul umfla cavitatea abdominala cu dioxid de carbon pentru a crea un spatiu de lucru. Camera este plasata prin portul ombilical si astfel cavitatea abdominala este inspectata. Acest tip de interventie chirurgicala necesita meticuloasa īndemānare chirurgicala, dar īn cazurile simple se poate face īn aproximativ o ora.

Mai recent, aceasta procedura se realizeaza printr-o singura incizie in ombilicul pacientului. Aceasta tehnica avansata se numeste Chirurgie Laparoendoscopica Single Site sau "LESS".

Design provided by Jean Bitere.